Urusan pengiklanan, sms 014-3233287 @ mel-e ibnuamir@yahoo.com, subjek: Iklan Karya Fansuri
Latest News

Gelora September

Monday, September 08, 2014 , Posted by Unknown at 5:23 PM

5 Zulhijjah, 1435 | 30 September, 2014

Jam 10:45 pagi Safwan Anang kirim bantahan dan memorandum di hadapan Ibu Pejabat Agung Pas. Ramai orang yang menyorakinya.

Hari ini Alo sms meminta saya hadir ke pejabat. Saya tahu, ada nasi Arab. Tapi sms itu kedengaran agak ganjil jua. Ia tak seperti biasa.

"Datang ke pejabat," kata Alo. "Ada perkara urgent!"

Rupa-rupanya ada sepucuk surat berpuaka daripada Cikgu Pa. Tiemje dipecat! Dan, menurut isi surat, esok adalah hari terakhir dia bekerja. Esok dia sudah tidak bekerja lagi. Begitu nasib kita, apabila kita berjuang sesungguh hati melawan tirani yang wujud dalam kalangan ahli-ahli parti sendiri.

Dark Prince: The True Story Of Dracula - 2000 • Full Movie

Malam ni tonton filem Dracula yang sebenarnya. Dia sebetulnya yang melawan kekuasaan Muslim di Turki. Akhirnya saya temui filem Dracula yang saya sudah tonton lama-lama dahulu. Agak menarik!


Jarak tadbiran Vlad Dracula ini adalah ketika awal-awal pembukaan Melaka dan Turki Uthmaniyyah. Jadi, Dracula muncul seiring dengan era kemunculan Melaka yang juga sezaman dengan pembukaan kota Constantinople. Dracula adalah manusia sebenarnya dan ia bukannya mewakili bangsa Jin.


Saya fikir, Dracula itulah anti-Christ, sama seperti Dajjal yang juga anti-Christ pada akhir zaman ini.


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

30 Zulkaedah, 1435 | 25 September, 2014

Sudah berjaya mendapatkan semula BlackBerry yang rosak di Plaza Berjaya. Saya berasa sungguh lega dan lapang dada!

Malam ini menukang bahan mengenai Lu Hsun, seseorang yang SN Usman Awang amat suka menyebutnya. Saya temukan nama beliau dalam buku yang diterbitkan DBP. Pengarangnya Zurinah Hassan.

Dengan ini, Usman sering mengingatkan penulis-penulis akan kata-kata pujangga terkenal Lu Hsun, "Sastera yang baik adalah propaganda, tapi propaganda belum tentu sastera." ~ dipetik daripada buku karangan Dr Zurinah Hassan.

Saya temui Esperanto dalam halaman Wikipedia yang mencatitkan riwayat hidup perjalanan Lu Hsun itu. Di sana, saya temui pengaruh Esperato yang wujud di dalam filem lakonan Charlie Chaplin itu.


Esok malam akan mula bergerak ke benua Kelantan untuk membincangkan revolusi di benua Patani. Saya tinjau telaah beberapa bacaan mengenai revolusi. Entahlah, apakah revolusi akan bisa terjadi?

Malam ini, terdengar berita perkhabaran bahawa Pengkalan Kubor dimenangi oleh Umno-BN. Di fb, Alo mencatat pendapat Dr Agus pada 20 September lalu darihal ramalan sanya BN akan menang itu.

Kata pensyarah politik berkenaan ~ kurang lebih ~ BN menang tidak kerana kekuatan BN dan jentera mereka, tetapi disebabkan orang muda telah mula bosan dengan sikap Pas berikutan konflik di S'gor.

Malam makin larut. Dinihari sudah menjelajah ke ruang alam. Saya masih tekuni karya Lu Hsun ~ A Madman's Diary of Lu Hsun works ~ https://www.marxists.org/archive/lu-xun/1918/04/x01.htm

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

28 Zulkaedah, 1435 | 23 September, 2014

Petang ini minum-minum di Restoran Ganu di Jalan Sarikei dengan Alo dan Arif. Naik pejabat, dapat kitab Pati Rahsia daripada Yus.

"Saya ingat nak binding bagi elok sikit," katanya. "Tapi...saya takut esok mati ka, jadi tak sempat pula nak serah kepada Ali..."

Dia hadiahkan kitab itu dekat saya dengan hati lapang. Syukurlah...

Malam ini, mengarang isu amuk, Akta Hasutan. Ali Abdul Jalil dah ditahan di bawah Akta Hasutan. Selepas Maghrib, Taufek memberitahu, "Anwar pun dah kena di bawah Akta Hasutan..."

Saya kata kepada Alo, "Kita kena buat mesyuarat buat antologi puisi mansuhkan Akta Hasutan..."

Kata Alo kepada saya, "Enta adjust orang, tarikh dan tempat. Ana jaga bab makanan sahaja..."

Ketika mengarang isu pemansuhan akta hasutan, saya simak kisah 'amuk' dalam Mitos Pribumi Malas (S H Alatas). Di sini, terjumpa kata 'hantu belian' yang kununnya mewakili semangat hantu rimau.

Saya teringat ilmu belian dalam perguruan silat seni pusaka gayong. Rupa-rupanya pak andak berkata hal yang sama, iaitu beliau adalah harimau, atau singa. Apa pun, tamatkan Qulhuwallah 70,000 dulu.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

23 Zulkaedah, 1435 | 18 September, 2014

Alo sudah ke benua Ayer Itam, Johor petang ini. Khabarnya tempat itu sukar mendapat capaian internet. Saya ada di KL memerhatikan apa-apa yang tertinggal di sini untuk dijadikan bahan berita.

Sudah ada suara-suara untuk memansuhkan Akta Hasutan. Tetapi, saya tidak tahu, sejauhmanakah muktamar membahaskan hal ini?

Moga-moga akan lahir ketetapan baharu juga mengenainya.


Di Facebook, Arif berkongsikan petua kesihatan dengan menggunakan bawang putih. Seorang ahli Pas telah berkongsikan pandangan itu. Mak Long dari Larut itu, berusia 63 tahun berkata...

Tumbuk 3 ulas bawang putih dan makan. Kemudian, minum bersama air mineral dalam botol kecil yang berisi mineral itu. Lakukannya setiap hari, pada setiap pagi. Insya-Allah selamat.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

22 Zulkaedah, 1435 | 17 September, 2014

Makan mee celup di Jalan Raja Uda sebab nak membasahkan tekak yang sedang batuk. Saya percaya, sup panas boleh bunuh kekuman di kerongkong saya itu.

Ketika inilah Arif sms saya. Beliau meminta saya tulis sedikit untuk kolum mahasiswa di dalam Harakah.

"Dalam 3,000 ke 5,000 kb..." katanya. Saya fikir, boleh dimasukkan ulasan sajak saya di Mingguan Malaysia baru-baru ini yang menyokong demo siswa di UM itu. Aksi demonstrasi itu berkaitan urusan pemansuhan Akta Hasutan, 1948.

Petang ini, Dr Ali hantar sms kepada saya darihal cara-cara mahu mewujudkan kumpulan penyelidik di setiap negeri. Katanya, di Pahang dan Negeri Sembilan baru saja bermula perkumpulan seperti ini.

Menonton penipuan Najib Razak yang kununnya mahu memansuhkan Akta Hasutan, 1948.


Hari ini, terjumpa pautan berita berhubung pendirian PBB terhadap Akta Hasutan, 1948 itu. Tajuknya ~ PBB gesa henti tindakan Akta Hasutan. Bagaimana nak beri tekanan...agar imej Najib Razak rosak? Memang imejnya telah lama tercalar. Kehadiran kita cuma hendak memperbanyakkan kerosakan itu.

Naik pejabat, terjerembat dengan abang Din dan anak muda yang bekerja dengan pemaju hartanah di Rafiya. Katanya, sewaan pejabat di Jalan Pahang Barat ini adalah RM4,000 untuk sebulan.

"Syarikat pemaju tidak boleh masuk ke dalam kem tentera," kata anak muda itu. "Jadi, pemaju semua tugaskan kami untuk merancang pengiklanan agar hartanah mereka dapat askar beli melalui kami."

Anak muda yang berasal dari benua Kuala Ketil, Kedah itu turut merungut tentang harga rumah yang sudah melambung tinggi. Kami masih mencari formula untuk membina rumah-rumah mampu milik.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

21 Zulkaedah, 1435 | 16 September, 2014

Di pejabat petang ni berbual-bual dengan Alo banyak hal juga. Tapi yang paling penting adalah minatnya untuk mengetahui puisi saya.

"Enta kirim puisi tu hari apa?" tanya beliau. Kami makan roti naan biasa dengan dua gelas teh o di Bistro. Saya tiada 'mood' bercakap.

Ini kerana saya batuk dan selesema pula; dua hal yang menyulitkan persembangan penggulingan di kala petang. Apa pun persoalan Alo itu saya sambut jua. Saya buka Galaxy Tab, lalu menyemak kembali e-mel yang saya hantar dahulu.

"11 September," kata saya setelah melihat tarikh yang terpapar di skrin. Dia terkejut! Sebenarnya, dia tak sendirian dalam kejutan. Kejutan itu malah ikut dirasai saya sendiri. Malah Arif dan Rayusa juga.

Sesungguhnya ini kejutan kali kedua selepas kejutan kali pertama (selepas menang tempat kedua bagi puisi Balada Burhan di Kota Raya) pada tahun 2007 dalam acara sayembara anjuran DBP.

"Bagaimana Utusan boleh siar puisi mengenai Akta Hasutan?" mungkin itu antara sederet pertanyan yang timbul di permukaan hatinya. Tetapi pertanyaan itu bukan milik dia seorang. Malah saya sendiri kurang mengerti. Malah Arif juga, malah Rayusa juga bersama teman-teman yang lain.


Apapun saya bercerita mengenai editor baharunya yang mengirim emel kepada saya tanggal 15 Sept., sehari selepas tersiarnya sajak itu. Hafizahril namanya. Lalu di dalam emelnya dicatat ayat di bawah.

"As salam sdr Ali, puisi ini telah disiarkan pada Ahad semalam atas arahan Encik Ku Seman. Terima kasih," kata beliau. Kiriman emel itu diterima pada 15 Sept., jam 10:50 pagi. Saya kirim puisi itu jam 5:53 pagi, tanggal 11 September. Terus tersiar tiga hari kemudiannya; 14 September. Ya, agak cepat!

Jadi atas sebab cepatnya puisi ini tersiar, maka ia mengundang rasa hairan ramai orang termasuk saya sendiri. Kami tertanya-tanya juga tentang persoalan ini, "Apa yang ada di dalam fikiran KSKH itu?"

"Agaknya dia pun bantah Akta Hasutan ni?" Alo menduga. "Jadi, kita ada perjuangan bersama la..."

"Boleh jadi juga la..." saya menyokong dugaan dan andaian itu. Ini proses untuk kita mula mengenali hati budi seseorang di lapangan pekerjaan yang lain walaupun kita ada perbezaan anutan politiknya.

Berikut adalah salinan puisi tersebut yang membantah Akta Hasutan berkenaan. Saya menulis dalam satu malam dengan proses gilapan, usaha pemilihan diksi dan rombakan kata yang tak terlalu serius.

BIADAP YANG PALING BERADAB

Seorang pelajar tegar di Sudut Pidato
suaranya keras didakap sapaan angin kota
gurunya cuba dibungkam diam oleh akta rimba
lalu hari ini mereka bangkit tampil membela. 

"Pekerjaan suci kita merentas benua
tanpa sempadan dan tanpa batasan apa
kerana yang digulingkan adalah kezaliman
dan yang ingin kita cabar adalah keangkuhan
yang bertujuan menegakkan tiang kebatilan.

"Seluruh bilik kuliah di seluruh universiti
sepatutnya dipulau semuanya buat sementara
bagi mengajar munafik di kota selatan sana."

Satu kata yang acap diucap ditohmah biadap 
dan ke atasnya, British cuba warnakan gelap 
sejak sembilan tahun sebelum merdeka 1957
~ HASUT!

Namun kini, jutaan revolusioner diresapi yakin diri
apabila kekeruhan ungkapan itu tiba-tiba jadi jernih
sebab yang diperangi adalah pembodohan yang tiada noktahnya.

Sungguhlah menghasut itu kerja keabadian
bagi orang muda yang mengenal kemanusiaan
bagi seribu jasad mereka yang sering kering 
kerana jiwa gersang tandus dahagakan kebebasan!

H FANSURI
Kg. Bharu, Kuala Lumpur. 

Bualan tamat. Senaskhah majalah Time milik Alo terbaru itu saya baca. Ada rencana berjudul, "Sister of the Revolution, Ikram Ben Said helps Tunisian women find their voices."

Antara pautan lain yang turut menarik minat dan perhatian saya adalah pautan di bawah ini.

http://content.time.com/time/covers/0,16641,20140203,00.html

http://time.com/3379004/kerry-isis-saudi/

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

20 Zulkaedah, 1435 | 15 September, 2014

Akhirnya, saya temui pidato arwah Ustaz Fadhil Noor mengenai hal larangan Sufyan ath-Thawry ke atas seorang penjahit yang menjahit jubah gabenor yang zalim; Hajjaj bin Yusof as-Saqafi.

Ada laporan mengenai kedai dobi di Lembah Sireh yang kununnya mencuci baju seragam 300 tentera penceroboh Amerika Syarikat.

Maka kalau menjahit jubah penzalim Hajjaj Yusuf as-Saqafi itu pun dituduh Sufyan ath-Thawry sebagai langkah penzalim lalu mencuci pakaian seragam tentera Amerika Syarikat itu pun sudah tentu boleh dianggap sebagai langkah yang zalim jua adanya.


Saya terjumpa kipas duduk terpakai di pejabat. Rerupanya, ia milik abang Din -- seorang pengawal di sini. Alhamdulillah, akhirnya abang Din izinkan saya mengambilnya untuk diletakkan di SPKB.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

15 Zulkaedah, 1435 | 10 September, 2014

Naik pejabat, di Bistro, berbual-bual darihal acara anjuran PasMa semalam. Saya terlihat sebuah masjid lama yang mungkin bolehlah digerakkan oleh para penggerak di seluruh negara.

Petang ini, ada majlis sambutan ulangtahun kelahiran Pak Shukor Haron. Saya menjolok beliau dengan pertanyaan yang terpendam.

"Bolehkah Pak Shukor ceritakan bagaimana P Ramlee berdemo?"

Tapi Pak Shukor tidak banyak menjawab akan hal demonstrasi anjuran kesatuan sekerja Jalan Ampas itu di bawah kepemimpinan P Ramlee termasuk rakan-rakannya.Bagaimanapun beliau bercerita jua darihal pengalamannya bekerja di bawah P Ramlee dalam majalah Gelanggang Filem. Saya rasa senang hati. Akhirnya, saya dah jumpa mantan wartawan majalah itu.

"Adakah saya boleh teruskan kajian master saya mengenai hal ini?" getus hati ini pada zaman-zaman penggulingan. Sebut mengenai kajian, maka saya teringat Rosmah Mansor. Hari ini, dia bikin onar! 

Laporan Bernama adalah dirujuk seperti di bawah ini...

Lebih banyak kajian harus dijalankan oleh profesional industri media, pakar pendidikan dan pembuat dasar untuk memperkenalkan dasar dan garis panduan lebih baik serta hala tuju perlindungan kandungan media bagi kanak-kanak di seluruh dunia, kata Datin Seri Rosmah Mansor.


Parlimen Malaysia- Isu Memali dan Pengganas_2

Isteri Perdana Menteri berkata kajian itu harus meliputi pelbagai aspek media termasuk mereka program berdasarkan tahap perkembangan dan umur serta kaedah pembelajaran berbeza bagi setiap kanak-kanak selain menyekat kandungan yang keterlaluan bagi melindungi minda mereka yang masih muda apabila mereka melayari internet.

"Mereka bukan hanya perlu meningkatkan pengetahuan kanak-kanak, tetapi juga harus memberi tunjuk ajar bernilai tentang kehidupan dalam masyarakat yang akan membentuk kepercayaan, sikap dan tingkah laku terhadap kekuatan dalam kepelbagaian.    

"Mereka juga boleh memainkan peranan positif dalam pembinaan bangsa dengan menerapkan kesatuan sosial dan menyatukan keharmonian kaum," kata Rosmah dalam ucaptama pada majlis perasmian Sidang Kemuncak Dunia Mengenai Media Bagi Kanak-Kanak (WSMC) 2014, di Kuala Lumpur hari ini.Beliau menambah pendidik termasuk ibu bapa perlu menguasai kemahiran menggunakan media sebagai alat mengajar untuk memupuk reflektif dan pemikiran kritikal serta menggalakkan rasa ingin tahu.

Selain itu, Rosmah berkata mereka perlu mengawal tabiat anak-anak ketika menonton televisyen, permainan video dan penggunaan internet dengan menonton bersama-sama mereka dan membimbing mereka membezakan mana yang betul dan salah."Ia adalah kenyataan, gaya hidup kita hari ini tidak dapat lari daripada media. Kita semua bergantung kepada maklumat dan komunikasi untuk meneruskan kehidupan kita melalui aktiviti seharian.

Kesan media ini terhadap kanak-kanak apabila mereka membesar akan mencorakkan tabiat sosialisasi, pembelajaran dan kesihatan mereka," kata Rosmah.

- Bernama


Malam ini...terjerembat iklan GST dan paparan mengenai kebaikannya. Saya lihat... bertambah parah, saat segala kejahatan dilagu-lagukan guna memancing kepercayaan sekali gus memukat undi rakyat!

Ia sesungguhnya sangat memualkan!

http://www.kinitv.com/video/10425O74

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

14 Zulkaedah, 1435 | 9 September, 2014

Abah kirim catatannya di Facebook, "Baru tiba d amsterdam dgn menaikki bas dari brussels. Prjlnn 4 jam. Amsterdam cantik n warganya brcmpur2 bangsa spt rojak. 

"Msia barangkali begini agaknya mnjelang 2020 dgn kebanjiran pati tanpa dikawal. Lihat buku tulisan saya 'Memoir Hasrat Menyala' yg bleh dibli di kdai buku 1msia atau psan trus melalui saya 0194791200 dgn hrga rm30. Pos prcuma...

Sepatutnya, saya dah bayar duit sewa bilik. Tapi terlupa. Sampai hari ini, tuan rumah kirim sms untuk ingatkan. Malam ini, ada acara PasMa di KLSCAH. Arif ajak. Tetapi saya sibuk mengejar 'deadline'. 

Bahaya Ancaman Syi'ah oleh Syeikh Fuad

Menemui satu klip video darihal bahaya Syiah yang disampaikan oleh Syeikh Fuad. Huraiannya agak menarik. Saya akan membuat kajian lanjut mengenainya selepas ini.

Sembang-sembang di Fb dengan Kak Ekin. Saya suarakan hasrat saya; ingin mencari Imam Mahdi di benua Mekah. Kalau boleh, saya ingin telusuri jejak langkah macam pelakon Haji Backpacker itu. 

"Tak perlu dicari Imam Mahdi itu," balas beliau. "Hanya perlu sedia sahaja, menjadi tenteranya." 

Apa pun, dalam ruang yang agak terbatas, saya fikir, beliau tidak sempat hendak berkongsikan nama-nama habaib yang boleh bercerita mengenai kedatangan sang Imam Mahdi itu. Musim ini menyaksikan pergolakan demi pergolakan di dalam fikiran. Dalam kalangan kita, telah ada yang dituduh sebagai penderhaka oleh Umno yang mengaku sebagai pemegang panji-panji hitam itu. 

Panji-Panji Hitam Umno Apco yang mengaku sebagai penyokong Imam Mahdi sudah pun menggelar kami sebagai penderhaka. Namun, kami, Ganas (Gerakan Anti Najib Razak Se-Malaya) menjawab... 

"Sanya penderhakaan pada tahap tertinggi, adalah ketika Umno memerintah, tapi perintah Umno itu terlaksana ke atas rakyat di negeri ini, di atas nama (kununnya) raja itulah yang sedang bertitah..." 

Currently have 0 comments: